Kingelstad Hälsocenter 

2010

 

Djuren på Jannetorp

Här på gården föds ett hundratals lamm vid olika tillfällen under året. En del av lammen blir nya föräldrar och de andra blir mat. De lamm som får bli föräldrar är de mest livskraftiga. Baggarna säljs vidare till andra uppfödare där de blir fäder till nya små lamm. Tacklammen stannar på gården för avel. Lammen som blir mat, slaktas och styckas hos ett närliggande kontrollerat slakteri för att minska transportsträckan av djuren. På slakteriet styckas och förpackas köttet efter kundens önskemål.


Djurens miljö

Djuren är hemma på gården på vintern vid lamning. På sommaren är de på ett naturbete där det finns en bred flora av örter och olika växter som sätter god smak på köttet. Under vintern får de hö eller ensilage som vi skördar på våra egna marker.

Djurskötsel är för mig
som meditation
 

Att få vara med och se lamm födas och skutta runt i stallet när tackorna äter sitt hö är avkopplande för mig. Jag önska att alla någon gång skulle få uppleva ett lamm födas, att se de första stapplande stegen för att få mjölk av sin mamma. Det är lika spännande varje år när lammen föds, " hur ser de ut, hur många blir det, blir det tack- eller bagglamm". Att få uppleva glädjen, att släppa ut djuren på våra naturliga betesmarker i Vallåkra. Att åka ut en vacker sommarkväll för dagens kontrollrunda för att se att alla djuren mår bra. Att med en kaffekorg med hembakat sätta sig ute i hagen med alla djuren runt i kring mig blir finalen på en fin dag. Detta är för mig meditation. Det är en stor tillfredställelse för mig att njuta av de friska djuren och vetskapen att en del blir näringsfull mat.
Allt i hälsans tecken.

Håkan Persson